ManEgenius-groot

Positionering en fusie MAN-Engenius

16

Vanaf begin 2011 waren we betrokken bij de planvorming en nieuwe positionering van deze relatie. In juni 2013 is de wens werkelijkheid geworden. De bedrijven MAN consultants en Engenius ingenieursdiensten bundelen hun krachten en competenties. De nieuwe organisatie ManEngenius biedt als kennisorganisatie vele ingenieurs- en adviesdiensten. Met ruim 100 ingenieurs is de organisatie nu klaar voor de toekomst, met kennis, kwaliteit en pro-activiteit als belangrijkste beloften.

MAN consultants en Engenius zijn sinds 1992 twee verschillende merken, twee verschillende bedrijven, met verschillende soorten doelgroepen. Beide bedrijven zijn succesvol actief binnen het technische werkveld, vanuit dezelfde holding. Waar MAN consultants zich met nationale en internationale adviesdiensten door ingenieurs vrij hoog en specialistisch heeft gepositioneerd, heeft Engenius zich als detacheerder van technische vakmensen zich lager gepositioneerd. Begin 2011 wordt besloten om te onderzoeken hoe beide organisaties samen wellicht meer kunnen betekenen; zowel voor klanten, kandidaten als de aandeelhouders. In 2013 is de krachtenbundeling ook extern een feit. Illumicom heeft in het complete proces geadviseerd en begeleidt, inclusief de verzorging en kwaliteitsbewaking van alle communicatiemiddelen. Extern en intern.

Profilering met kennisclusters
Onderscheidend vermogen in een volle aanbiedermarkt was en is uiteraard één van de belangrijkste uitdagingen. Met name voor het bedrijf Engenius was dit van belang. Engenius werd eerder gezien als een algemene detacheerder van technische specialisten dan een oplossingsgerichte aanbieder van kennis op maat.

In 2011 wordt echter eerst besloten om de expertisegebieden van de bedrijven te gaan profileren, zowel voor de interne ontwikkeling en voor de externe positionering. Vier kennisclusters zijn het resultaat. Deze worden gekoppeld aan de diverse Produkt-Marktcombinaties en interne ontwikkelbijeenkomsten met de medewerkers. Op basis van de kennisclusters kunnen de schaalgrootte en kwaliteit van de bedrijven extern worden gecommuniceerd vanuit MAN consultants. Met meer dan 150 specialisten en ingenieurs is het bedrijf een sterke en gespecialiseerde nichespeler op toonaangevende projecten voor private en publieke partijen, zoals ook in bladen als Cobouw wordt vermeld.

 

Interne ontwikkeling en bewustwording
In 2012 worden nadere voorbereidingen getroffen om de interne krachten en kwaliteiten van de beide bedrijven te bundelen en te presenteren onder één label. Man en Engenius gaan in één hoofdkantoor samenwerken. Een intern verander- en ontwikkelprogramma wordt ingezet ter voorbereiding op de positionering onder één nieuw label. Marketingplannen worden geïnitieerd. Voorzichtig wordt reeds geadverteerd met beide merken als afzender, met kennis als centrale toegevoegde waarde en met de boodschap: ‘Deskundig maatwerk, precies wanneer het nodig is’. De grote en generieke concurrentie op met name detacheringsgebied leidt tot het definitieve besluit om in 2013 onder één herkenbaar nieuw ‘label’ de markt op te gaan, met een verfrissend nieuwe invalshoek en merkbelofte.

ManEngenius_Home ManEngenius_Over-ManEngenius


Eén centraal label

In 2013 is de bundeling de logische stap. De missie en visie worden van het nieuwe bedrijf wordt nader verscherpt, de kernwaarden geformuleerd, de Produkt-Marktcombinaties gedefinieerd en de unique selling points voor de verschillende opdrachtgevers en kandidaten worden in kaart gebracht. Een nieuw beeldmerk, nieuwe website en de nieuwe kernboodschappen luiden definitief een nieuwe fase in. De medewerkers worden betrokken bij de elke stap, want de organisatie gaat een nieuwe, zelfbewustere scherpere koers varen.

ManEngenius_Referenties ManEngenius-beeld01


Perfecte dienstverlener

Vanaf begin mei 2013 biedt ManEngenius ingenieurs- en adviesdiensten op een pro-actieve wijze aan bij grote en kleinere opdrachtgevers in de markten industrie, energie, utiliteit en infrastructuur. Als externe insiders met een excellente track record, is de toegevoegde waarden dankzij de opgebouwde kennis en kwaliteit duidelijker dan ooit, terwijl alle medewerkers verenigd in de kennisclusters verzekerd zijn van continu up to date informatie over de trends in het vakgebied. Zo weten opdrachtgever en medewerker zich verzekerd van een perfecte dienstverlenende partner.

ManEngenius-beeld02 ManEngenius-beeld03

Tags: Cases

Reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Elevator pitch

Met strategische communicatie-expertise verscherpen, verankeren en realiseren we uw beleidsdoelstellingen.

 

logo_small

Bel 070 - 42 75 931 voor meer informatie

IMG_4107.JPG

Precies voor de deur van ons projectkantoor: de videoclipopname van de hiphop-crew De Kraaien bij -5 graden.

Monica Scheepers bracht koffie en verleende wat hand en spandiensten bij de productie. 'Ik vind je lekker'.